Woonvorm Thuis 5 jaar

19-06-2019 Artikel op www.delemelervelder.nl

“Bij Thuis gaan ze uit van de mens en nooit vanuit de organisatie”

Thuis Lemelerveld bestaat 5 jaar. Marijke Harink en Willem Veltmaat zetten de deuren van hun particuliere woonvorm open voor publiek. Aan de Knuvendijk bouwden zij jarenlang aan hun droom: een prachtige plek waar acht meervoudig gehandicapte jongvolwassenen hun thuis hebben gevonden.

Dat Thuis geen doorsnee woonvoorziening is, vertellen medewerkster Michelle Kogelman en Hans en Marry Kroeskop, de ouders van bewoonster Jonneke.
Michelle werkt vanaf de start als woonbegeleidster bij Thuis. Een intensieve, maar vooral dankbare baan waar ze haar passie voor de zorg volledig kan inzetten. “Thuis is een thuis voor de bewoners, maar ook voor ons als personeel voelt het als thuis,” verteld Michelle over het kleinschalige karakter van Thuis. “Hier is het puur, zonder lagen, waardoor we snel kunnen handelen. Dat is ook nodig bij deze doelgroep. De bewoners hebben veel baat bij geborgenheid en veiligheid.” Zo nodig wordt er één op één gewerkt. Naast de dagelijkse activiteiten wat betreft de dagbesteding en wonen is er veel ruimte voor observatie en overleg. “Dat is erg prettig, want we zijn altijd op zoek naar wat de bewoner op dat moment nodig heeft. Daar spelen we continue op in zodat elke bewoner de kans krijgt op zijn of haar tempo te ontwikkelen.

Woonvorm Thuis 5 jaar Éen van de bewoners van het eerste uur is de 23-jarige Jonneke. Het was een grote stap voor Hans en Marry om de zorg voor hun kwetsbare dochter uit handen te geven. Na vijf jaar weten ze dat dit de juiste beslissing was. “Dit is haar thuis, hier voelt ze zich goed en blijft ze zich ontwikkelen”, vertellen Hans en Marry trots. Jonneke is ernstig verstandelijke beperkt. Feit is dat zij zich niet kan aanpassen. “Dat hoeft ook niet bij Thuis. Dat vinden wij een hele geruststelling. Hier gaan ze uit van de mens en nooit vanuit de organisatie. Deze andere insteek is uniek”. De familie Kroeskop is blij dat de begeleidsters hun dochter en zusje zo goed kennen. “Bij signalen wordt er gelijk op in gestoken. Met Jonneke meegaan, dat doen ze hier. We raken er een beetje aan gewend, maar we realiseren ons wel dat dit heel uniek is.”

Wees welkom op de opendag van Thuis op zaterdag 29 juni van 13.00 to 16.00 uur aan de Knuvendijk 1. Bewoners en het team van Thuis willen graag laten zien wat ze allemaal doen en beleven.