Suserhoeven als “Thuis”

24-08-2013 Artikel op www.destentor.nl

door Arjan Bosch. zaterdag 24 augustus 2013 | 06:11 | Foto Stentor

Susterhoeve als Thuis

LEMELERVELD - De tegels staan in een stapeltje schuin tegen de muur, de aanlegde vloerverwarming wacht op een laag cement. Het achterhuis van de Susterhoeve, aan de Knuvendijk in Lemelerveld, is met de grond gelijk gemaakt, maar inmiddels met dezelfde bakstenen weer opgebouwd.
Nog een paar maanden wachten en dan kunnen de eerste bewoners van wooninitiatief Thuis Lemelerveld hun intrek nemen in het statige gebouw in het buitengebied. De plannen dateren al van lang geleden en vijf jaar terug zaten Marijke Harink en Willem Veltmaat al met toenmalig wethouder Diny Laarman van de gemeente Dalfsen om tafel. “Alleen om de plannen toe te lichten, zonder dat we nog een plek of pand hadden”, vertelt Harink. “Maar Dalfsen verleende eigenlijk gelijk medewerking, gaf ons de bevestiging om door te gaan”.

Een informatieavond over Thuis Lemelerveld, waar gehandicapten vanaf achttien jaar een appartementje kunnen huren en de professionele hulp krijgen die ze nodig hebben, werd gelijk al drukbezocht. “De eerste aanmeldingen stroomden al binnen”, herinnert Veltmaat, die gesterkt werd in zijn plannenmakerij. En toch, financieel moet het allemaal maar te rooien vallen, waarna een ondernemingsplan werd opgesteld waar verschillende experts zich over bogen.
Ondertussen kreeg het Sallandse stel de Susterhoeve - door een vorige bewoner vernoemd naar vriendin Sus - op het oog, niet wetende dat die drie jaar later nog steeds te koop zou staan. “We zijn er mee aan de haal gegaan, zo kun je het zien”, zegt Harink. “Dat de banken ons steunden, op eigenlijk het hoogtepunt van crisis, sterkt ons in ons plan. Maar er moet nog een hoop gebeuren, dat beseften we meteen.”

In oktober vorig jaar ging dan daadwerkelijk de schop de grond in om de negen kamers - acht voor cliënten, één voor de slaapwacht - te realiseren. Een nat najaar, een ijzige winter en een fris voorjaar zorgden toch voor een ‘hoop ongerief’, zoals Veltmaat omschrijft. “Maar als je ziet wat er afgelopen januari stond, namelijk niets, en nu dan is dat een wereld van verschil.” Een nieuw open huis is inmiddels aanstaande, 14 september kunnen belangstellenden een kijkje nemen.

De bouw gaat ondertussen voortvarend verder, de ramen zijn in aantocht om de weg voor zwierig zwenkende zwaluwen te versperren. “Je moet er doorheen kijken, als je er aan begint”, geeft Harink gratis advies. Ze maakt straks zelf deel uit van het team dat 24-uurs zorg verleent aan mensen met een matige tot zeer ernstige beperking. Bovendien wordt dagbesteding aangeboden, om ondanks alle beperkingen het maximale uit iemand te halen. “Zie het als een vlieger. Die gaat mee met de wind en zo nu en dan moet je hem laten vieren of juist aantrekken. Geven en nemen, maar als je die vlieger dan in de lucht houdt, dan geeft dat de voldoening waar je het voor doet.”