Bijzondere woonvorm in Lemelerveld

30-10-2010 Artikel op www.destentor.nl

door Raymond Korse. zaterdag 30 oktober 2010 | 09:36

Bijzondere woonvorm in Lemelerveld

Marijke Harink en Willem Veltmaat zijn samen met Leo Koers al anderhalf jaar bezig met plannen voor een bijzondere woonvorm. Op 30 november hopen ze inzicht te krijgen in de belangstelling ervoor. foto Gerard Vrakking

LEMELERVELD - Anderhalf jaar zijn ze al in stilte bezig met de plannen. Nu is het tijd om naar buiten te treden. Willem Veltmaat, Marijke Harink en Leo Koers willen in het buitengebied van Lemelerveld een woonvorm met dagbesteding realiseren voor mensen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking.

De stichting Thuis is inmiddels opgericht, er is een logo met een vlieger die staat voor vrolijkheid, vrijheid, veiligheid. En er is een website. Daarop valt onder meer te lezen dat er dinsdag 30 november in het kulturhus De Mozaïek in Lemelerveld een informatie-avond is. Het begint om acht uur, ze hopen daar vooral inzicht te krijgen in de belangstelling voor hun initiatief.

Als die belangstelling er is, kunnen ze weer verder. “Het is haalbaar, dat weten we. Maar we willen nu eerst kijken of er belangstelling is. Dan kunnen we verder”, aldus Harink. Ze werkt al 24 jaar in de zorg, heeft ruime ervaring opgedaan met verstandelijk gehandicapten en de laatste jaren met mensen met dementie. Als Z-verpleegkundige, als maatschappelijk werker: Harinks hart ligt in de zorg.

Ook Veltmaat en Koers hebben op hun eigen manier ervaring met mensen met een verstandelijke handicap, als ouder, gastgezin, als vrijwilliger. En al jaren praten ze erover zelf een woonvorm voor verstandelijk gehandicapten te beginnen. Nu is het tijd om de koe bij de hoorns te vatten. Het stel wil op zoek naar een plek in het buitengebied waar ze een woonvorm voor acht personen kunnen realiseren, met voor elke bewoner een eigen zitslaapkamer met douche, toilet en keukenblok en een gemeenschappelijke huiskamer en keuken. Daarnaast moet er dagbesteding komen met plek voor zes mensen.

Veltmaat neemt die dagbesteding voor zijn rekening, hij is al zestien jaar ZZP’er in de bouw. Een dag in de week wordt hij geholpen door een jongen met het syndroom van down. Harink neemt de zorgtak voor haar rekening. Dat doet ze niet alleen, benadrukt Harink. “We huren een heel team in want je kunt het niet alleen.” Ze gaan ernaast wonen. Dat is een bewuste keuze. “Je hoort van veel ouders dat ze het lastig vinden dat er elke keer een ander gezicht is. Wij wonen er straks naast, zijn de contactpersonen en verantwoordelijken die je iets kunt vragen. Op die manier krijgt de zorg een gezicht. Want het gaat wel om hun kind”, legt Harink uit. Ze kijken er naar uit te kunnen beginnen. Ze hebben al meerdere plekken in de buurt op het oog. Ruimtelijk maar op loopafstand van Lemelerveld, zodat ze dicht bij de voorzieningen zitten.